poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Z pamiętnika weganki: przepyszny pasztet z soczewicy i kaszy

pasztet wegański

Przyznam się, że długo szukałam sposobu na to, żeby do codziennej diety włączyć soczewicę czy kaszę. Domowy pasztet okazał się najlepszym sposobem. Na szczęście bardzo łatwo i szybko można go przygotować. Do tego jest bardzo smaczny i pożywny. Idealny na kanapki.



Zaletą takiego pasztetu jest to, że można dowolnie komponować jego składniki. Ja dzisiaj użyłam soczewicy zielonej, brązowej i czerwonej. Do tego dodałam kaszy pęczak, kaszy jęczmiennej i otręby. Zazwyczaj dodaję jeszcze trochę siemienia lnianego, płatków owsianych bądź żytnich oraz kaszy gryczanej.


soczewica zielona
Soczewica zielona
Kasza pęczak

soczewica brązowa
Soczewica brązowa


Kasza jęczmienna
Otręby
Soczewica czerwona

Następnie mieszam wszystkie składniki w proporcjach przedstawionych na zdjęciach. Po ich przepłukaniu, gotuję w lekko osolonej wodzie jakieś 10-15 min, zwykle do wyparowania wody. Do smaku dodaje trochę pieprzu oraz wcześniej zeszkloną cebulkę. Po ostygnięciu blenduję całość na jednolitą masę i wykładam do foremki. Ustawiam w piekarniku temperaturę 180 st. C i pieczę pasztet do czasu jego zarumienienia.

pasztet wegański

Wyciągam go dopiero rano, jak piekarnik jest już zimny. Później pasztet znika w mgnieniu oka. Polecam spróbować :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...