niedziela, 5 maja 2013

Nowoczesne zasady odżywiania. Zostań wege!

Jak już wcześniej wspomniałam, dużo miejsca na tej stronie mam zamiar poświęcić zdrowemu odżywaniu, które praktycznie towarzyszyło mi od zawsze. Zdrowe nawyki żywieniowe wyniosłam z domu rodzinnego. Później cały czas pogłębiałam swoją wiedzę w tym zakresie. Zawsze żyłam w przeświadczeniu, że to co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i jakość życia. Także nie spodziewałam się, że w tej płaszczyźnie mojego życia może nastąpić jakaś rewolucja. Jednak pewien pamiętny zimowy dzień odmienił moje życie...

Dokładnie pół roku temu wpadła w moje ręce książka autorstwa T. Colina Campbell'a oraz Thomasa M. Cambella II pt. "Nowoczesne zasady odżywiania. Przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie".

Weganizm a zdrowie

Ktoś kiedyś napisał, że przeczytanie tej książki może uratować życie. Cóż... dokładnie tak się poczułam po jej przeczytaniu i pozostaje mi podpisać się pod tym dwoma rękami. Dużo dobrego można by pisać o samej książce, jednak skupię się na przesłaniu jakie ona ze sobą niesie. Autorzy książki, strona po stronie, rzeczowo udowadniają, że jest jeden prosty i skuteczny sposób, aby uchronić się przed nowotworami, chorobami układu krążenia, cukrzycą i innymi chorobami cywilizacyjnymi - ograniczyć w naszej diecie ilość białka pochodzenia zwierzęcego do 5%. 



Nie mam zamiaru tutaj nikogo przekonywać do bycia weganinem, wierzę jednak że osoby, którzy cenią sobie zdrowie ponad wszystko z pewnością sięgną po tę lekturę. Z mojej strony mogę Was zapewnić, że naprawdę warto i wspomniana wyżej książka jest warta każdej złotówki. Naprawdę otwiera oczy. I co więcej - uspokaja. Po przeczytaniu książki poczułam się o dużo silniejsza. Świadomość, że mogę tych wszystkich chorób uniknąć w prosty i sprawdzony sposób naprawdę mnie podbudowało. Zapewne sami dobrze wiecie jakie to jest cudowne uczucie, gdy mamy pełną kontrolę nad naszym życiem i nie musimy obawiać się przyszłości. Autorzy książki jeszcze w jednej kwestii zrewolucjonizowali moje myślenie. Mianowicie, to nie czynników rakotwórczych mamy się obawiać, tylko nadmiaru białka zwierzęcego, które jest 'promotorem' do rozwoju komórek rakowych w organizmie. Samo odżywanie jest dużo ważniejsze w kontrolowaniu rozwoju nowotworu niż dawka inicjującego czynnika rakotwórczego. Czy to nie cudowne odkrycie? 

Przy okazji zapraszam do obejrzeniu zwiastuna filmu "Forks Over Knives", który uzupełnia się z książką.

looking for inspirat

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...