Olej kokosowy gości w naszym domu już od jakiegoś czasu. Zawsze mamy na stanie dwa opakowania. Jednego używam jako kosmetyku do ciała. Drugi natomiast służy nam do celów spożywczych. Świetnie się sprawdza do smarowania pieczywa. Smak i zapach ma obłędny. Ktoś kto lubi Raffaello, będzie zachwycony. Można go także z powodzeniem używać do smażenia w wysokich temperaturach. Olej kokosowy podobno pobudza przemianę materii i przyczynia się do utraty tkanki tłuszczowej. Czy mogę to potwierdzić? Na pewno od kiedy włączyłam go do swojej diety moja waga spadła, ale może to być również efekt wzmożonej wiosennej aktywności fizycznej.
Głównym składnikami oleju są kwas laurynowy oraz kwas kaprylowy, które wspomagają nasz system immunologiczny, z uwagi na silne działanie bakteriobójcze i antywirusowe. Ponadto olej zawiera witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. W kosmetyce stosuje się go do zwalczania wysypek i egzem, infekcji bakteryjnych, trądziku, grzybicy stóp, opryszczki, oparzeń i owrzodzeń oraz łagodzenia świądu po ukąszeniach owadów. Niesamowicie nawilża całe ciało. Nie ma żadnych problemów z jego rozprowadzeniem na skórze. Bardzo szybko się wchłania, po zastosowaniu oleju skóra nie jest tłusta, ale nawilżona i jedwabista w dotyku. Jego cudowna konsystencja i zapach po prostu zniewalają.
Do celów spożywczych najlepiej wybierać oleje kokosowe organiczne z pierwszego tłoczenia nierafinowane (Extra Virgin). Zakupiony przeze mnie produkt pochodzi z upraw ekologicznych i objęty jest certyfikatem kontroli ECOCERTF-32600 .
Ciekawostki na temat kokosu i jego właściwości:
- nazwa pochodzi od hiszpańskiego coco co oznacza duch, widmo;
- kokos należy do rodziny palm, nie jest orzechem ale pestkowcem;
- przy zakupie kokosa, należy nim wstrząsnąć, by przekonać się czy w jego wnętrzu jest jeszcze mleczko kokosowe (wyschnięte jądro kokosa jest niejadalne);
- w różnych kulturach różnie nazywany: „drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia”, „drzewo tysiąca zastosowań”, „lekarstwo na wszelkie choroby”, " drzewo życia";
- sok z wnętrza młodego kokosa ma niemal identyczny skład, jak osocze ludzkiej krwi (Podczas II Wojny Światowej był on stosowany jako płyn do transfuzji, stosowany gdy zabrakło krwi naturalnej)
- sok kokosowy jest jednym z najbogatszych źródeł elektrolitów. Zawiera ich więcej niż większość napojów izotonicznych używanych przez sportowców;
- olej kokosowy w temperaturze poniżej 25°C przybiera postać stałą (stąd nazwany także masłem kokosowym);
- rafinowana wersja oleju kokosowego jest prawie bezzapachowa;
- olej kokosowy pomaga zwalczyć schorzenie zwane „stopą sportowca” lub „stopą atlety” – uciążliwą, długotrwałą grzybicę stóp;
- olej kokosowy dostarczając odpowiednią ilość energii do mózgu wpływa korzystnie na funkcjonowanie pacjentów cierpiących na zaburzenia pamięci i chorobę Alzheimera (organizm z wiekiem stopniowo traci zdolność wytwarzania jej z glukozy);
- jako jedyny olej chroni włosy przed utratą protein, dzięki swej specyficznej budowie olej kokosowy jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć;
- stosowany na skórę głowy wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem;
- olej kokosowy stosuje się też w ajurwedyjskiej praktyce oczyszczającej znanej jako "ssanie oleju";
- masaż ciała z wykorzystaniem oleju kokosowego jest niesamowitym doznaniem mającym dobroczynne działanie na skórę (ma działanie chłodzące i uspokajające);
- olej kokosowy otwarciu może być zdatny do spożycia przez okres dwunastu miesięcy;
- w przemyśle spożywczym jest wykorzystywany do wyrobu ciast, produkcji margaryny oraz czekolady;
- łagodzi skutki upływającego czasu i pomaga niwelować efekty starzenia (zawiera naturalne utleniacze). Polecany jest dla skóry uszkodzonej przez słońce skóry oraz przy neurodermitis (atopowym zapaleniu skóry);
- w badaniu zaprezentowanym w American College of Chest Physicans w październiku 2008 roku stwierdzono, że olej kokosowy pomagał pacjentom z zapaleniem płuc w szybszym zdrowieniu, przynosząc im ulgę i szybsze ustępowanie symptomów chorobowych;
- pomaga zapobiec chorobom przyzębia i próchnicy zębów;
- poprawia poziom cholesterolu zmniejszając ryzyko chorób serca;
- usuwa symptomy związane z chronicznym zmęczeniem;
- poprawia trawienie oraz wchłanianie innych składników pokarmowych;
- usuwa lub zabija tasiemca, wszy, lamblię i inne pasożyty;
- chroni przed rakiem i wirusem HIV oraz innymi chorobami infekcyjnymi;
- łagodzi objawy refluksu;
- dostarcza ochrony przed szkodliwymi skutkami ultrafioletowego promieniowania słonecznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz